Jeżyny nie cieszą się aż tak dużym zainteresowaniem jak maliny, a szkoda. Charakteryzują się bowiem nie tylko wspaniałym smakiem i zapachem, ale również wieloma cennymi właściwosciami, które warto poznać. Stanowią cenne źródło wielu witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Te sierpniowe owoce można wykorzystać w swojej kuchni na wiele sposobów. Zarówno nalewka, jak i ciasto przyrządzone na ich bazie będą wyjątkowe.
Jakie witaminy i minerały znajdziemy w jeżynach?
Jeżyny stanowią prawdziwą skarbnicę witaminy C, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Okazuje się ona przydatna w walce z wolnymi rodnikami. Poza tym, jest niezbędna do syntezy kolagenu i przyśpiesza gojenie się ran. W jeżynach nie brakuje również witaminy K, która dba o to, aby proces krzepnięcia krwi przebiegał prawidłowo. Owoce te stanowią także źródło składników mineralnych, takich jak fosfor, magnez czy potas.
Właściwości jeżyn
Ze względu na wysoką zawartość cennych witamin i składników mineralnych, jeżyny pozytywnie wpływają na stan naszego zdrowia i samopoczucia. Śmiało można po nie siągnąć, jeśli borykamy się z przeziębieniem. Owoce te wykazują bowiem właściwości napotne i przyśpieszają regenerację organizmu. Po jeżyny powinny sięgać osoby, które pragną zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Mowa tu między innymi o nowotworze prostaty. Co ciekawe, dzięki jeżynom można zwalczyć niektóre groźne bakterie bytujące w jamie ustnej. Owoce te słyną także z działania przeciwzapalnego. Korzystnie wpływają również na śluzówkę żołądka.
Do czego warto wykorzystać jeżyny w swojej kuchni?
Jeżyny można w swojej kuchni wykorzystywać na wiele różnego rodzaju sposobów. Przede wszystkim, stanowią one świetną przekąskę, zwłaszcza w asyście produktów takich jak orzechy czy jogurt naturalny. Z powodzeniem można dodawać je do owsianek, a także do ciast czy galaretek. Miłośnicy wysokoprocentowych trunków mogą rozważyć przygotowanie nalewki na bazie tych wyjątkowych owoców.